МОК похарчил $2,8 млн. за повторни допинг проби

Международният олимпийски комитет (МОК) е похарчил колосалната сума от 2,8 млн. долара за извършване на повторни допинг проби, заяви Марк Адам, говорител на организацията.

Тестовете са извършени, след като независимата комисия към Световната антидопингова комисия (ВАДА) под ръководството на Ричард Макларън обяви през 2016-а, че резултатите на повече от хиляда руски спортисти са манипулирани.

Изпълкомът на МОК в Пьонгчанг взе и решения, за да ограничи използването на стимуланти. Всеки спортист, който иска да участва на световно първенство или олимпийски игри, ще трябва задължително да мине определен брой проверки. В противен случай няма да бъде допусна до надпреварите. „Количеството проби ще е прозрачно за всеки състезател в съответния спорт и дисциплина“, уточни още Адамс.

Освен това МОК създава Независима организация за допинг тестове (ITA), в която ще влизат представителите на държавната власт, обществени организации, олимпийското движение, ВАДА, както и спортисти. А функциите й ще бъдат на наблюдател. Самите проверки ще се извършват от Националните антидопингови агенции по план или при запитване от ITA.

Трябва да има такава структура, която да бъде еднакво дистанцирана от спортните организации и федерации“, заяви Томас Бах, шеф на МОК.

Самата ВАДА обаче ще може да прави тестове независимо от съответните държави и национални интереси.

Същевременно МОК реши състезанията по бейзбол и софтбол на игрите Токио 2020 да са във Фукушима, който през 2011-а бе покосен от стихийно бедствие. Преди това МОК прие в програмата си освен тези два спорта, но и сърфинга, каратето, скейтборда и спортното катерене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт