Молдова планира да отвори посолство в Ню Делхи

Молдова планира да отвори посолство в Ню Делхи, предава Moldpres.

По време на работно посещение в Индия министърът на външните работи и европейската интеграция Тудор Уляновичи имаше среща с представители на молдовската общност, живеещи в тази страна.

По време на диалога с молдовските граждани бяха обсъдени вътрешните промени в страната, предприетите от властите мерки за модернизиране и реформиране на социалния, икономическия, образователния сектор и т.н. Специална тема беше намерението на правителството да открие посолство в Ню Делхи.

Молдовските граждани оцениха намерението на молдовските власти да открият следващата година в Ню Делхи посолство, което ще засили връзките между Молдова и Индия и тези с други страни в региона. В това отношение молдовският представител отбеляза: "Смятам за наложително разширяването на дипломатическата ни мрежа на всички континенти. Искам да увелича видимостта на Република Молдова в Азия и затова се застъпвам за откриването на дипломатическа мисия в Ню Делхи, която ще създаде необходимите предпоставки за пълноценно използване на съществуващия икономически потенциал в двустранните отношения, осигуряване на качество и бързина на консулските служби и постигане на взаимно изгодна подкрепа в различни международни структури ".

Повечето молдовци, които живеят в Индия, имат малки и средни предприятия в търговията и услугите, други са омъжени за индийски граждани, а трети планират да развиват бизнес с капитал в Молдова или в Индия благодарение на дипломатически споразумения, инициирани от Уляновичи в Ню Делхи

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия