Молебен за дъжд бе отслужен на язовир "Асеновец"

Молебен за дъжд отслужи сливенският православен свещеник отец Методий на язовир "Асеновец", в присъствието на служителите на "В и К".

Причина за богослужението е настъпилото засушаване, в резултат на което основният източник на питейна вода на Сливен е с намалял обем от две трети. "Асеновец" е осмият по големина язовир за питейно водоснабдяване в страната и сред 54-те язовира от стратегическо значение. Заради липсата на снеготопене и дъждове към момента в чашата му има около 17 млн.кубика при вместимост от 28 млн.кубика вода. "Молебенът не е изключение.

Преди повече от десет година, през май, когато язовирът беше в много тежко състояние, също направихме молебен. Такъв дъжд рукна след това!", каза управителят на дружеството инж.Севдалин Рашев. По-късно, отново в сушава година, също е имало служба.

Отправената молитва на 9 април бе за пролетни валежи, които да напълнят язовирната чаша до ниво, осигуряващо безпрепятствено водоснабдяване за жителите на Сливен през лятото. Според православната традиция, молебени се извършват при належаща лична или обществена нужда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони