Молебен за чадородие отслужват в храма „Света Богородица - Златна ябълка” в Асеновград

Молебен за чадородие ще се отслужи за трета поредна година на 19 ноември (неделя) от 10.30 часа в църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в квартал „Горни Воден” на Асеновград.

Молебенът за чадородие е благословен от пловдивския митрополит и ще бъде отслужен в чест на празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство от Знеполския епископ Арсений пред чудотворната икона на Света Богородица – Златна ябълка. Храмът очаква с радост всички, които желаят да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдване на мечтата за рожба, съобщиха съорганизаторите на събитието от фондация „Искам бебе”.

Храмът "Света Богородица Успение" в квартал „Горни Воден” на Асеновград датира

от началото на 17-и век, като е претърпял и две обновления през 1833 и 1896 г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер.

Чудотворната икона на Майката Божия, наречена „Златна Ябълка”, е от 1620 г. Зографът е неизвестен, но експертите предполагат, че е дошла от Атон. Сребърната ризница на иконата е от по-късен период – 1834 г. и от надписът върху нея –„Анна ке Георгиус” става ясно, че това са благодарни дарители, украсили иконата. Чудото, извършено от Майката Божия с неплодната жена, е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Свети Свети Кирик и Юлита”, а текстът гласи: „Празникът, наречен Златна ябълка, се чества на петата събота от Великия пост.

Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 г.” След чудото с неплодната жена възниква и празникът, посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Чудотворната икона на Божията Майка се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатист на поста.

На чудотворната икона те прeстояват до празника, т.е. 5 седмици, и след прочитането на последния, пети акатист и отслужването на празничната литургия, се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Неизброими са чудесата, извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис и бъдещ цар Борис Трети преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест.

Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907 г. За благодарност царят дарява на храма мрамор,с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона.

От 2008г. ежегодно за празника във възхвала на Пресвета Богородица и Нейната чудотворна икона, наречена „Златна ябълка”, се отслужва Божествена света литургия лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, а от 2012 г. празникът е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар.

От 2015 година със съдействието на Фондация „Искам бебе“ в чест на Въведение Богородично се отслужва молебен за чадородие. Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка” е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България