Моловете в София губят наематели

За тримесечието отчитат 90% заета квадратура

Свободните площи на “Витошка” са под 5%, магазини плащат наем от 46 евро за квадрат

В страната на 1000 жители се падат 100 квадратни метра търговски площи, а в София на същия брой хора - 276 кв. м.

Моловете в София губят наематели, показват данни на консултантската компания Forton за третото тримесечие на 2016 г. Заради освободените магазини на веригите Carrefour и Piccadilly търговските центрове отчитат спад на заетостта до 90% през юли, август и септември тази година при средни нива 93-95% за същия период на 2015 г. Експерти на компанията смятат, че спадът ще е временен.

“Оттеглянето на Carrefour и свиването на мрежата на Piccadilly отвори място за техните конкуренти, както и за нови наематели в търговските центрове”, коментира Росен Генев, мениджър “Търговски площи”. Той дава за пример влизането на Lidl в Sofia Ring Mall, както и обявеното намерение на Billa да заеме мястото на Piccadilly в Serdika Center. Piccadilly от своя страна се очаква да влезе на освободената от Carrefour площ в Paradise Center. Все още няма яснота какви наематели ще влязат на мястото на Carrеfour в The Mall на Цариградско шосе.

Липсата на новозавършени проекти задържа обемите на търговските площи на ниво от 718 000 кв. м. В страната на 1000 жители се падат 100 кв. м площи, а в София на същия брой хора - 276 кв. м. Очаква се тези показатели да се променят в следващите години с отварянето на големи мултифункционални проекти в столицата, в които се планират и търговски зони. Турският инвеститор Garanti Koza анонсира две подобни концепции - Grand Canyon и Sofia Square, всяка от които ще включва по 35 000 кв. м търговски части. Приключването на проектите се планира съответно за 2019 г. и 2020 г.

Наемите на топ местата в моловете в София стигат до 28 евро/кв. м месечно, брокери предвиждат те да растат още. За локации на втори план се плаща между 12 и 16 евро/кв. м месечно.

Столичният булевард “Витоша” остава атрактивен за наемателите въпреки липсата на подходящи свободни площи. Интересът задържа наемите до 46 евро/ кв. м месечно за магазин с площ до 150 кв. м, а свободните площи на най-скъпата улица в България са под 5%.

Интерес

11% повече сделки с жилищни имоти

11% повече сделки с жилищни имоти в София, Пловдив, Варна и Бургас през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период на 2015 г. отчита компанията AG Capital. Пред “Труд” Калоян Богданов, мениджър маркетинг, обяви, че около 20% от българите купуват имоти с цел инвестиция, а продавачите са готови на отстъпки до 20% от цената на жилището, особено ако бързат със срокове за продажба или имотът им стои за продажба доста време.

“15% от купувачите търсят жилища за над 100 000 евро”, коментира още Богданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти