Момичета продават изкушения без глутен

23-годишните Таня, Йоана и Иванина са създали успешна бизнес стратегия с познания по маркетинг, финанси и здравословна кулинария

Три момичета са сбъднали мечтата си да отворят пекарна за безглутенови храни, изработени от тях самите. Таня Григорова, Йоана Желева и Иванина Черкезова създават “Зелена работилница” в Пловдив, докато следват “Маркетинг” в университета “Паисий Хилендарски”.

23-годишните девойки са от различни краища на България, но ги задържа заедно общата им инициатива. “Притежаваме необходимите основни познания, както по маркетинг, така и по финанси за създаването на успешна бизнес стратегия. Имаме огромен интерес в областта на кулинарията и здравословния начин на живот, затова решихме да съчетаем всички свои любими занимания в едно и да създадем бизнес, който да прави хората една идея по-здрави и щастливи”, обясниха ентусиастките пред “Труд”.

Идеята им се ражда през 2015 г. във втори курс, когато представят собственоръчно направени храни. Тяхната работилница се основава на здравословни и чисти ястия, които не съдържат глутен и изкуствени подобрители на вкуса. Води ги желанието им да покажат, че здравословната храна е вкусна и е важна за начина на живот.

Първият продукт, който предлагат, са безглутенови солети. Днес имат рецепти за гризини, крекери и курабийки. Разполагат с меню от над 50 продукта - торти, кексове, кишове, пици и различни видове хляб. За хората, които не са от Пловдив, създават сайт за поръчки в цялата страна.

Признават, че преди да се утвърдят на пазара, са имали опити, които не са се харесвали, но никога не са се отчайвали и желанието им да успеят е само растяло.

“Самата консистенция на смесите е различна поради липсата на глутен в брашната, които използваме. Необходими са множество експерименти и опити, докато се достигне до желания ефект и визия. Създаването на един безглутенов продукт е истинско предизвикателство дори за професионални кулинари, а за изработването на цяла продуктова линия се изисква изключително много търпение, докато успееш да постигнеш перфектната гъстота на сместа и най-точната температура на изпичане. В крайна сметка усилията си струват”, разказват начинаещите бизнесдами.

Още от началото участват в множество конкурси, предприемачески академии, инициативи и семинари. Година след като създават проекта си, печелят награда на медиите в състезание на НПО Junior Achievement. Гонят мечтата си да отворят пекарна. Тласък им дава победата в конкурс на Община Пловдив “Най-добър млад предприемач” за 2017 г., благодарение на който откриват първия си обект - така бленуваната “пекарна, сладкарница, магазинче или както ние обичаме да казваме - творилницата за храни, направени с любов “Зелена работилница”.

Младите кулинарки се придържат към традиционната българска кухня, като използват нашенски продукти и подправки. Адаптират традиционните ни храни към безглутенов техен вариант: “Българинът търси обичайния вкус, трудно приема екзотични комбинации. Това е причината да се стремим да създаваме чисти продукти, които максимално да се доближават като вкус до установените печива и тестени изделия, които всеки харесва.”

Момичетата имат планове за 2018 г. за участия в благотворителни инициативи, изложения и панаири. Не спират да обогатяват рецептите си и готвят изненади на клиентите си. Съветват всички млади хора да повярват в себе си и идеите си. “Не забравяйте да следвате най-важната цел в живота, а именно да сте щастливи и удовлетворени от себе си и от това, което правите. Трудностите дебнат зад всеки ъгъл, но какво от това? Не се отказвайте да мечтаете и бъдете смели, защото употиростта се награждава рано или късно”, съветват те.

 

Вкусотии

Таханов мъфин е №1

Клинетите на “Зелената работилница” предпочитат сладките, а класацията води тахановият мъфин с италиански шоколад. Друг от най-продаваните им продукти са котешките езичета. Фаворитът на трите кулинарки е т.нар. “Зелена торта”, която освен без глутен е и без захар и млечни продукти, което я прави подходяща за хора с различни алергии и специфични хранителни навици.

“За нас най-голямото щастие е, когато видим, че клиентите ни са удовлетворени. Когато някой дойде и каже, че много се радва, че ни е открил и най-сетне отново може да си хапне от любимите му “скалички” и да си припомни детството. Или когато видим блясъка в очите на някое детенеце, което нетърпеливо разопакова любимата му безглутенва близалка. Това са моментите, които ни правят истински щастливи и знаем, че сме постигнали целта”, разказват момичетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме