Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Паметник на големия кинорежисьор Людмил Кирков бе открит на 24 май в родния му град Враца. Кирков е автор на едни от най-обичаните наши филми като „Момчето си отива”, „Оркестър без име”, „Матриархат” и много други. Барелефът бе открит от актьора Филип Трифонов – изпълнил култовата роля на Ран в „Момчето си отива”, и от кмета на града Калин Каменов. Автор на проекта е младият и много талантлив скулптор Милен Каменов. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се събраха стотици хора, за да отбележат своя именит съгражданин. На събитието, осветено от Врачанския митрополит Григорий, дойдоха и министърката на регионалното развитие Петя Аврамова, която е от Враца, областната управителка Малина Николова и други.

Идеята за паметник на големия режисьор в родния му град е на инициативен комитет с председател Филип Трифонов. Монументът е с модерна визия, в която се вплитат кинолента, барелеф и чешма. Кинолентата всъщност се „развива” към част от пешеходната зона във Враца пред Дома на науката и техниката. Замисълът е всеки, който отпива от вода, да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков. На паметника са изписани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков.

Средствата за изграждането на барелефа са събрани чрез дарения на частни лица, сдружения, фирми, обществени органиазации и от проведените няколко обществени инициативи в града, на които бяха събрани повече от 1800 лева.

Актьорът Филип Трифонов каза пред множеството, че няма нищо по-естествено от това паметникът да бъде открит на 24 май. „Първо идеята за чешмата беше да тече боза от нея, но това може да се осъществи по-нататък, а и кметът ме поздрави за идеята и каза, че ще помисли. Сега за откриването ще потече вода, но после може да пием от чешмата и боза. Искам да не забравя да поздравя от името на Людмил Кирков и всички кинематографисти, които го обичаха, а той беше за обичане, скулптора Милен Каменов, чиято идея да пием вода и да се покланяме пред паметника на режисьора е великолепна, и той сега гледа отгоре и ни се радва. Той заслужава да има такъв паметник”, каза развълнуван актьорът пред врачани. И сподели, че и той се чувства врачанин, защото е живял седем месеца в града по време на снимките на филми, в които е играл.

Развълнуван беше и кметът Калин Каменов. В емоционално слово той каза: „Събудих се тази сутрин, знаейки какво ще се случи, и някак странно ми се допи боза. Е, вече няма от 6 стотинки, срещу нас в магазина продават малко по-скъпа, купих си, за да се върна в този прекрасен български филм „Момчето си отива”, сниман тук във Враца. Момчето, което си отиде, но се върна. Момчето, което ние познаваме като Ран. Всъщност Филип Трифонов отново се върна във Враца, за което много му благодаря. Знаете ли колко горд се чувствам в момента като кмет на граждани, които помнят, пазят и съхраняват паметта на великите си съграждани. Така, както Людмил Кирков е увековечил Враца във своите филми, така и ние – днешните врачани, направихме необходимоно, за да увековечим този знаменит наш съгражданин, заради прекрасното му творчество, създал през годините. Убеден съм, че всеки който идва тук в този малък парк, за да пие вода и да се поклони пред Людмил Кирков, ще направи малкия жест, за да помни този голям наш съгражданин. Благодаря на всички, които дариха от два от 2000 лева за изграждането на този паметник, благодаря и на Милен Каменов за прекрасната торба, която заедно с всички дарители успяхме да реализираме,” Врачанският кмет се обърна и към актьора Филип Трихонов с думите: „Убеден съм, че с вашето присъствие, ще успеете да върнете всички нас в своето детство, да си припомнят Враца каквато е била преди години. Но да не забравяме, че от нас зависи каква ще бъде Враца днес и утре, а благодарение на общите ни усилия градът ни става такъв, за какъвто много от нас мечтаем”.

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий освети паметника и каза: „Нека паметникът да ни намомня за този, който е излязъл от нашия град, който е прославил не само Враца, но и нашата родина. За много и благословени години.”

Само преди дни в града под Околчица е подета инициатива и за издигане на паметник на Мистър Сенко – илюзионистът, който получи голямата награда на американските илюзионисти за неговия номер с премахване на глава.

Людмил Кирков (1933-1995) е режисьор на повече от 15 филма, а едни от най-обичаните са „Мочето си отива” и продължението му „Не си отивай” - снимани във Враца, „Оркестър без име” – гледан от над 2 милиона зрители, „Матриархат”, „Селянинът с колелото” – сниман също във Враца, „Равновесие”, „Кратко слънце”, „Шведски крале”, „Петък вечер” и много други. Носител е на орден „Кирил и Методий” първа и втора степен. Получава наградата на критиката и на Министерството на образованието за филма „Момчето си отива”. Втора награда и наградата на критиката за филма „Селянинът с колелото”, както и награда на Деветия международен кинофестивал в Москва през 1975 година. Филмът „Оркестър без име” получава наградата за режисура на Съюза на българските филмови дейци и Голямата награда на международния фестивал на комедийните филми в Габрово през 1983 година. А „Оркестър без име” е един от 10-те най-любими филми в зрителската анкета на БНТ, направена по повод 100-годишнината на българското кино през 2015 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България