Момче брани поп, обвинен за блудство

„Излъгах, че отец Янко се е гаврил с мен. Той невинен”. Това обяви вчера 15-годишният Георги Марков, заради който свещеникът Янко Янакиев (75 г.) от Варна бе осъден на две инстанции на една година затвор за педофилия. Признанието идва само ден, преди Апелативният съд в морската столица да разгледа окончателно едногодишната присъда на попа.

Според обвинителния акт на 30 януари 2015 г. малолетният Георги и протойерей Янко от храма „Св. Димитър Солунски“ във варненския квартал „Владиславово” отишли заедно да се топят в открития топъл минерален басейн в курорта „Св. св. Константин и Елена“.

Във водата започнали да си играят, като в един момент свещеникът се приближил към момчето и започнал да го целува в устата. Георги се отдръпнал, но възрастният мъж го заплашил, че си тръгва без него. Детето започнало да го моли да не си ходи и поп Янко го прегърнал, започнал да го целува и гали по гърба и дупето. После натискала главата му под вода към половите си органи, като му обещавал пари.

Всичко се случило пред очите на шестима свидетели, които повикали полиция и отецът бил задържан.

От вчера Георги твърди, че е бил притискан в полицията да злепостави свещеника, който му бил като баща.

„Нито ми е посегнал, нито ми е дал пари, за да прави извратени неща с мен. Играех си с него във водата и хората са си помислили, че правим нещо. Той имаше рожден ден и аз наистина исках да ми даде 100-150 лв., за да си купя карта за автобус и дрехи”, твърди момчето пред Дарик. Потърсен за коментар протойерей Янко Янакиев казал само, че присъдата му е едно голямо недоразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право