Мондиал събира 74 наши световни шампионки в гимнастиката

Илиана Раева (вдясно) обеща и уникална хореография на церемониите по откриването и закриването. Мария Петрова пък ще бъде посланик на мондиала.

„Златните момичета“ Анелия Раленкова, Диляна Георгиева, Лили Игнатова, Бианка Панова, както още 70 наши световни шампионки ще събере мондиала в София през септември.

За първи път от 31 години страната ни ще бъде домакин на състезание от подобен ранг в този спорт. Затова и организаторите от родната федерация обещават впечатляващо посрещане.

„Ще съберем не само абсолютните ни шампионки през годините – пет в индивидуалното и 7 отбора в ансамблите, но и всички, които са спечелили световни титли на уредите – заяви Илиана Раева, председател на централата ни. - А те се оказаха доста – 74. Някои от тях идват от различни точки на света. Бианка Панова, например, която е вписана в Рекордите на Гинес с най-голям брой максимални оценки от световното Варна-87, пристига от Сингапур. За всички тях ще бъде направен филм, както и издадена книга.“

За първенството идват състезателки от 54 държави, като се чака потвърждение от още две страни. От тях 176 гимнастички ще стартират в индивидуалното, а 36 ансамбъла ще си оспорват медалите.

„Всеки един домакин се старае да покаже страната си по най-добрия начин и ние ще направим

същото – продължи Раева. - За състезателките, които са отпаднали, на следващия ден ще бъде организирана екскурзия, с която ще им покажем забележителностите на София. Големият банкет ще бъде в резиденция „Бояна“, а една от вечерите във Военния клуб.

Интересът от страна на чужденците е много голям, като най- скъпите билети вече за изкупени. Русия си осигури 60 ВИП пропуска. Японци, италианци, азербайджанци също са резервирали най-хубавите места.

Бранимира Маркова и Весела Димитрова, треньорки на индивидуалното и на ансамбъла ни, обявиха че във Варна-87 са били сред зрителите, а сега за тях е сбъдната мечта да водят момичетата на мондиала.

„Пожелавам си е да играем пред препълнени трибуни – допълни капитанката Невяна Владинова. - За нас българската публика е най-добрата. И се надявам да я зарадваме с медали.“

Същевременно, Весела Димитрова разкри, че за европейското в Гуадалахара (1-3 юни) ще разчита на Стефани Кирякова, а за световното в София ще избира между нея и контузената Теодора Александрова.

Първенството в столицата ще си има и посланик. Трикратната абсолютна световна шампионка Мария Петрова бе избрана по предложение на родната федерация. „Идеята е любители на

гимнастиката да се докоснат до нашия спорт – разясни тя. - Това ще са срещи, интервюта, демонстрации с уредите, които самата аз ще направя...“. В момента Петрова е и председател на техническия комитет на Европейската централа.

Бившата гимнастичка и сега съдия - Радина Филипова ще е талисман на надпреварата. В нея организаторите видяха събирателен образ на златното момиче, на София и на българската царица. И както подобава на всяко грандиозно събитие, и форума на грациите ще си има свой химн, наречен „Златните момичета“ и ще се изпълнява от група „Deep zone project“.

„Изключително съм благодарна на институциите, на правителството, което финансира първенството на 90 процента“, каза още Раева.

Надпреварата ще бъде отразена от над 200 журналисти. А всички призьори ще получат и паметни медали, изработени от сребро и позлатени в Швейцария със съдействието на Fibank, един от спонсорите на световното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт