„Монсанто“ осъдена да плати $289 млн.

Заради канцерогенно вещество в препарата „Раундъп”

Американският агрохимически гигант “Монсанто” бе осъден в Калифорния да плати обезщетение от 289 милиона долара на мъж, който твърди, че използваното в продуктите на компанията съединение глифозат е причина за заболяването му от рак, предаде АФП.

Ищецът по делото е Диуейн Джонсън - 46-годишен градинар, който страда от нелечима форма на рак на кръвта. В периода 2012 - 2014 г. при работата си той често пръскал с хербицида “Раундъп”, който съдържа грифозат, смятан за потенциално канцерогенен.

Съдебните заседатели в процеса заключиха, че “Монсанто” е знаела, че въпросният й препарат е опасен за здравето, но не е предупредила клиентите си. И присъдиха обезщетението на Джонсън.

От US компанията обявиха, че ще обжалва присъдата, като допълниха, че съчувстват на ищеца и семейството му, но ще продължат яростно да бранят продукта си, “който има над 40 години история на безопасна употреба”.

Спорът за ефекта от много популярния “Раундъп” се води от години и продължава, а неотдавна Европейската комисия разреши използването му в ЕС за още 5 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка