Монтана бори туберкулозата, макар и с малко пари от държавата

Седмица за профилактика на туберкулозата организира МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” в Монтана.

От 19 до 23 юни всеки ще може да се прегледа безплатно в областната болница, която за втори път тази година в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол върху туберкулозата обявява кампания срещу „жълтата гостенка”.

Монтана бележи сериозен напредък в справянето с болестта, има ясно изразена тенденция на спад в заболеваемостта. За последните 10 години болните са намалели почти двойно – от 43 на 23,3 на 100 000 души. Делът на пациентите в област Монтана се доближава до средната заболеваемост в страната, която за 2016 г. е 21,3 на 100 хиляди жители, отбелязват експертите.

Глобалният фонд за лечение на туберкулоза, малария и СПИН през 2018 г. приключва 10-годишна програма в България. До 2011 г. фондът финансираше на сто процента дейностите по превенцията и лечението на тези тежки болести. В последните повече от пет години финансирането от фонда е на 50%, като останалите средства са грижа на държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. За съжаление обаче държавата не изпълнява изрядно задълженията си за дофинансиране по програмата, твърдят медиците.

„Парите, които дава МЗ, не покриват цялата издръжка на туберкулозно болните. Ако не е ръководството на нашата болница да дофинансира лечението, няма как да се справим”, заяви д-р Цветан Петров, който е мениджър и координатор по Програмата в Монтана.

Лекарят с 44 годишна практика в Тубдиспансера споделя с горчивина, че не е получил възнаграждението си от МЗ още за първото тримесечие. „Болните обаче получават грижи в пълен обем според програмата за лечение, а и на медицинските сестри парите за първите три месеца вече са изплатени”, допълва той.

Според програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулозата, маларията и СПИН-а до 2030 г. „жълтата гостенка” в България трябва да е ликвидирана. За да стане това обаче, трябва да бъдат обединени усилията на здравните власти, неправителствените организации и активните граждани за профилактика и своевременно откриване и лечение на болните.

Ако след приключването през 2018 г. на работата на Глобалния фонд в България държавата не осигури необходимите средства, то постигнатите резултати бързо ще се сринат и туберкулозата отново ще настъпи, категоричен е д-р Цветан Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве