Монтана възстановява богинята си покровителка Диана

Община Монтана е готова да поръча изработката на нова отливка на статуята на богинята Диана – покровителка на града от древността, открадната в началото на прехода, заяви кметът на областния град Златко Живков.

Както съобщи преди няколко броя в. „Труд”, бронзовата статуя на богинята изчезна в началото на 90-те години на миналия век от хълма над града. Най-вероятно пластиката бе задигната от крадци и предадена за скрап.

В началото на лятото обаче жители на града край Огоста обявиха инициатива за възстановяване на скулптурата, а предложението бе внесено и в местния парламент.

dimitar_ganchev_montana1Пред „Труд” авторът на бронзовата Диана – скулпторът Димитър Ганчев, обяви, че копие на творбата има в село Ромча и ако управата в Монтана подкрепи идеята, може да бъде направена нова отливка.

„Стопанинът на копието вече е дал съгласие за отливка. Калъпите могат да бъдат направени за три-четири дни. След това ще започнат работа леярите!”, каза 89-годишният Ганчев, който пристигна в Монтана, за да обсъди възстановяването на статуята.

За изработка на новото копие са ангажирани едни от най-големите майстори в този занаят Симо Алексов и синът му, които работят с прочути български творци като Георги Чапкънов, Величко Минеков, Богомил Живков и Никола Личков.

Творби на скулптора Димитър Ганчев се издигат в столицата и Монтана. В три училища в града стоят изработени от него бюстове на Христо Ботев, Васил Левски и Никола Вапцаров. Негово дело са и барелефът на самобитния композитор Дико Илиев и паметникът на генерал Александър Арнолди, командващ на руските войски, освободили Кутловица (дн. Монтана).

Изработените от Ганчев бюстове на Христо Михайлов и Митко Палаузов и статуята на Диана обаче са изчезнали в началото на прехода. Управата на Монтана вече преговаря с дарители за финансиране на изработката на нова Диана, за която са необходими 22 хиляди лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони