Монтана дава повече пари за култура от държавата

Монтана отделя 9 % от бюджета си за 2017 г. за развитие на култура в областния град и селата на общината. Това е доста повече отколкото дава държавата за духовни дейност, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

Подготвеният от местната управа проект за бюджет през тази година е с рамка от 34 850 000 лева, което е с 2,5 млн. лева повече от средствата за миналата 2016 г. Общината планира сама да събере 15,2 млн. лева от данъци, такси и продажби, а 19,5 млн. лева ще бъдат приходите й от държавни субсидии. Близо 10 % от бюджета – 3,1 млн. лева общинарите са предвидили за култура.

С тези средства ще се изгради нова сцена на Драматичния театър в града, ще се обнови музейната експозиция, ще се ремонтират читалища и строят храмове. 18 400 лева са предназначени за стипендии на даровити деца от града и района.

”Отделяме все повече средства за култура и образование, защото само така ще можем да преодолеем

бедността и кризата. Надявам се и държавата да постави духовността сред приоритетите си!”, заяви кметът Живков.

Северозападната община е планирала и 2,5 млн. лева капиталови разходи за ремонти на училища, улици, спортни и детски площадки, здравни центрове и енергоспестяващи мерки. Извън средствата от бюджета са планирани за усвояване и 8,1 млн. лева по европейски проекти. С тях средствата на Монтана за тази година надхвърлят 43 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България