Монтана започна ремонти за половин милион лева в селата

Годишните ремонти на кметства, читалища, здравни служби, черкви, улици и гробищни паркове в 23-те села на община Монтана са започнали, съобщи кметът Златко Живков.

Строителите вече потягат около 60 обекта, а отделените средства за обновяването на селата са близо половин милион лева. Основните акценти в инвестиционната програма на община Монтана в малките селища са набелязани след срещи на градоначалника и екипа му с хората по места.

Като най-сериозни проблеми освен състоянието на обществените сгради хората са очертали пътищата и транспорта, заявиха от местната управа. Все по трудно се осигуряват автобусните превози до малките населени места.

Фирмите не желаят да обслужват линиите заради малкото пътници и конкуренцията на таксиметровите превозвачи – често незаконни, които возят на цената на билета, сподели Живков.

Сред най-разискваните въпроси в селата в района е и състоянието на гробищните паркове. Заради обезлюдяването и миграцията на младите към големите градове и в чужбина все повече гробове са изоставени и поддържането им е оставено изцяло в ръцете на селските кметове.

Налага се годишно общинската управа да отделя между 10 и 12 хиляди лева от бюджета си за почистването на един гробищен парк, обясни Живков и призова хората да пазят паметта на мъртвите и да изпълнят дълга към покойните си роднини. В монтанските села Войници, Долна Рикса и Крапчене продължава строителството на християнски храмове, а в началото на май ще бъде открита и осветена новата черква „Св. Св. Кирил и Методий” в село Трифоново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони