Монтана събира 60 млн. лева за 2018 година

Проекто-бюджет с рамка от 42 милиона лева е подготвила община Монтана за тази година. С още 18 млн. лева, спечелени по проекти, средствата за 2018 г. достигат 60 млн. лева, съобщи кметът Златко Живков. С 6,5 милиона лева  от бюджета ще бъдат финансирани основни ремонти на улици, тротоари, обществени сгради, църкви, паркинги, детски площадки, укрепителни съоръжения и паркове. Близо половин милион лева са планирани за   изработване на иконостас и за иконопис на новия храм „Свети Дух”, както и за озеленяване на пространството пред него.

Най-голямата църква в Северозапада се строи вече 10 година и в нея са инвестирани 2,8 милиона лева на община Монтана. В бюджета са предвидени средства и за развитие на малките населени места – с 500 хиляди лева ще бъдат ремонтирани  читалища, кметства и храмове във всичките 23 села. Местната управа е планирала и 20 хиляди лева за фонд „Ин витро” и 25 хиляди лева за безплатно пътуване на пенсионерите над 70-годишна възраст. Още 12,2 милиона лева ще бъдат инвестирани в община Монтана чрез 19 проекта, които местната управа изпълнява  по оперативни програми на Европейския съюз.

С 8,3 милиона лева ще продължи изграждането на паркове и обновяване на училища и детски градини. Основно ще бъдат ремонтирани сградата на езиковата и математическата гимназии, на ІІІ-то и ІV-то училище, на ІV-та и на VІІ-ма детски градини. В началото на пролетта се очаква в областния град да пристигнат и 6 млн. лева за изграждане на компостираща инсталация за отпадъци. „Този бюджет е най-големият който Монтана е имала досега. Предварителните сметки са със 7 милиона повече от първоначално планираните приходи за миналата година. Заедно със средствата от европейските проекти формираме сума от около 60 милиона лева, с които имаме възможност да променим сериозно облика на града и общината!”, заяви кметът Живков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони