Монтана търси евросредства да смени кюмбетата с климатици

Областният град е на 6 място в страната по замърсен въздух

Монтана е сред градовете със сериозно замърсен атмосферен въздух в България. За да прочисти околната среда и да премахне вредните за здравето на хората емисии, местната управа планира със средства от еврофондовете да подмени голяма част от печките на твърдо гориво с газови, климатични и пелетни системи за отопление, съобщиха от общинската администрация.

Според експерти, извършили комплексна оценка на качеството на атмосферния въздух в Монтана и района през последните пет години, събраните данни показват, че има превишаване на действащите норми за фини прахови частици и поли ароматни въглеводороди, а през  зимните месеци вредните вещества във въздуха  са двойно и тройно превишени.  Основен причинител на замърсяването е битовото горене или отоплението с твърдо гориво, заявиха специалистите.

Събраните данни нареждат Монтана на 6-то място по замърсен въздух от наблюдаваните 15 станции в България. В общината е проведено и социологическо проучване за качеството на атмосферния въздух и 70,4% от анкетираните смятат, че има сериозни проблеми със замърсяване на въздуха. Над половината от 500 анкетирани граждани са споделили, че прашните шосета и улици, нерегламентираното горене на отпадъци в някои райони и отоплението на дърва и въглища са основен  източник на замърсяване в Монтана.

За решаване проблемите със замърсения въздух община Монтана е сред първите седем  общини у нас, които кандидатстват за средства от първия транш на  оперативна програма „Околна среда”.   До 2023 година ще бъдат разпределени общо 130 милиона лева за финансиране на мерки за подобряване качеството на въздуха в градовете на страната. Първият транш за седемте  общини е 65 милиона лева, съобщи зам.кметът инж. Диман Георгиев.

При одобряване на проекта средствата ще бъдат насочени към домакинства за подмяна печките на твърдо гориво с  климатични, газови и пелетни инсталации. В момента от 14 000 домакинства в града, 9400 се топлят на дърва и въглища. Община Монтана кандидатства с проект и за закупуване мониторингова станция за контрол на въздуха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони