МОН забавило европроект

Има сериозни забавяния по усвояването на средства по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР), съобщи служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Той посочи, че към 31 януари са разплатени само 39 млн. лв., или 2,8% от бюджета на програмата. В началото на третата година от програмния период сключените договори са едва 116 на обща стойност 324 млн. лв., което е 24% от бюджета. Поради това основен приоритет на служебния кабинет ще бъде ускоряването на плащанията към бенефициентите.

По думите на проф. Денков предишното ръководство е забавило актуализирането на подзаконовите актове в образователния сектор.

Одит от ЕК

През тази седмица предстоят две срещи с представители на Европейската комисия (ЕК). В следващите дни се очаква също одитният доклад на ЕК за състоянието на оперативната програма при проверката през октомври 2016 г.

Служебният кабинет ще подготви и окончателния вариант на Националната стратегия за развитие на научните изследвания, защото тя е основно изискване за изпълнение на ОП НОИР. До два месеца министерството на образованието е длъжно да представи финален вариант, който да бъде приет от Министерския съвет и внесен в 44-то Народно събрание веднага след неговото сформиране.

Проф. Николай Денков заяви още, че предстои промяна на наредбата и за проблемите деца. Мерките са необходими, след като десетки учители и родители от столичното 19 СУ излязоха на протест заради проблемен третокласник, който според новия закон няма как да бъде преместен в друго училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование