МОН разработва идеята за обща работа между родители и учители за възпитанието на децата

Снимка: Архив

Министерството на образованието разработва идеята за обща работа между родители и учители за възпитанието на децата. Специалната стратегия, предложена от ведомството, е подложена на две обсъждания, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Не е важното да подпишем един неподписан документ, а да проведем този разговор на ниво училищни общности, особено в големите градове, където комуникацията е по-затруднена. Ако се случи този разговор, успеят родителите и учителите да се споразумеят относно набор от правила и тяхното прилагане, то ние ще имаме успех, а от това зависи и дисциплината. Основният проблем на системата е намаляващият брой ученици. Посетил съм 96 общини, в повечето говорим за включването на децата в образователния процес, но при вас този проблем е най-малък, заяви Вълчев при посещение във Второ основно училище "Проф. Асен Златаров" в Смолян, цитиран от пресцентъра на МОН.

Вълчев е поздравил ръководството на училището за добрите образователни резултати, завоюваните престижни награди и е посочил, че учителите трябва да бъдат подкрепени именно сега, когато се залага на това часовете да са по-творчески, а учениците - по-активни.

Министър Вълчев е подчертал колко важно е въвеждането на компетентностния подход, развитието на дигиталната компетентност и изучаването на втори чужд език за бъдещето на образованието. Той е акцентирал и върху възпитателната работа, чиято цел е всяко училище да проведе разговори със семействата за взаимодействие с родителите.

Министър Красимир Вълчев е посетил и защитеното средищно училище "Стою Шишков" в село Търън, което утре чества своята 95-годишнина. В него учат деца от 6 населени места. Училището кандидатства за иновативно с програми за здравно образование в начален етап.

"Всеки учител е иновативен, когато търси специфичен подход. Искаме повече училища да въвеждат проектно-базираното обучение. Искаме да ви насърчаваме да се учите един от друг, да споделяте опит и практики", е заявил министърът по време на срещата с учителския колектив.

По време на визитата си министър Вълчев е посетил още Средно училище "Васил Дечев" в Чепеларе.

Според министъра учителите са най-важният фактор в системата. "Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички професии", е казал той и е припомнил, че правителството е заложило 360 млн. лева за догодина за увеличение на учителските заплати и тази политика се изпълнява поетапно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование