Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че диалогът с Израел за Холокоста е необходим и ще послужи като предупреждение, за да попречи на подобни "изключително ужасяващи" престъпления да се случат отново.

Моравецки направи това изказване в Туитър след телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. До разговора се стигна, след като полският лидер спомена за еврейски виновници в Холокоста.

Думите на Моравецки предизикаха остра реакция. Самият Нетаняху определи като "скандални" думите на полския си колега, които той изрече в защита на приетия неотдавна в Полша спорен закон, предвиждащ затвор за онези, които приписват отговорност на поляците във връзка с Холокоста.

Тази сутрин полското посолство в Тел Авив осъмна изрисувано със свастики и обудни послания.

По повод на телефонния разговор между Моравецки и Нетаняху от канцеларията на израелския премиер казаха, че той е заявил на полския си колега, че сравнението между дейностите на поляците и на евреите по време на Холокоста е неоснователно. Двамата премиери са се съгласили да работят заедно за смекчаване на напрежението между страните им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток