Морбили мори делфините в Черно море

Морбили е най-вероятната причина, рибарите се кълнат, че не са мрежите им

Туристи са се натъкнали на мъртви делфини, изхвърлени по плажовете на Черно море през последните дни. Снимки се появиха и в социалните мрежи. В Бургас плажуващи са уведомили спасителния пост за мъртъв бозайник през уикенда като случаят е трети, четвърти подобен от началото на сезона. Във Варна пък отчитат, че от началото на 2017-а са регистрирани близо 40 подобни случая.

Въпреки това смъртността сред морските обитатели в наши води е в порядъка на обичайното, за разлика от масовия мор миналата година, коментират експерти.

На този етап се предполага, че повечето смъртни случаи са причинени от морбили.

Болестта покосява предимно малките делфинчета, защото са с по-слаб имунитет.

Делфините са и доста агресивни помежду си в битката за храна, обясни доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към БАН. По думите му любимото им меню са цаца, хамсия и миджит и борбата за тях е жестока.

В Бургас мъртвият делфин е извозен от ивицата от общински служители.  Местните рибари се кълнат, че мрежите им не са причина за това.

Когато се получи сигнал за изхвърлен делфин, инспекторите от РИОСВ взимат тялото му, правят оглед и протокол, а поради високата смъртност през последните години труповете се изпращат за аутопсия в лаборатория в Италия. Оттам отчитат, че при два от случаите във Варна става въпрос именно за морбили.

В момента няма много делфини, защото рибата намаля, казаха рибари в Бургас. Когато обаче излезе сафридът, бозайниците го следват в плитките води към брега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България