Морган Фрийман - Богопомазаният

Морган Фрийман отново доказа божествената намеса в своята величествена и изключително успешна кариера. След като изигра Всевишния два пъти - във “Всемогъщият Брус” и “Всемогъщият Еван” - и разказа историята на Твореца в документална поредица, той се измъкна сух от блатото на обвиненията в сексуален тормоз, документирани през пролетта в репортаж на CNN. От National Geographic, които работят редовно с актьора, съобщиха, че са направили вътрешно разследване, след като осем жени обвиниха звездата в непристойно поведение и заключението им е, че всичко е ОК.

 

Сега от компанията ще продължат да снимат третия сезон на “Историята на Бог” с Морган Фрийман като разказвач.

Така носителят на “Оскар” избегна съдбата на Кевин Спейси и други свои колеги, които бяха пометени от вълната на кампанията #MeToo. Засега. Фрийман се извини на всички, които е засегнал или притеснил с неадекватен опит за хумор или неловък коментар, но категорично отрече всички обвинения в истински сексуален тормоз. От National Geographic застават зад него и на практика спасяват кариерата му. А тя е една от най-впечатляващите в Холивуд.

На 81 години Морган Фрийман все още е една от най-продуктивните и уважавани супервезди в шоубизнеса. Той е играл и продължава да играе роли на авторитетни лидери - президенти, генерали, вождове... Но най-иконични и поп-културно разпознаваеми си остават изявите му в образа на Бог.

В професионален план Фрийман разделя времето си между измислените персонажи в холивудските филми и документалното кино. Той често участва само със своя могъщ и ярко разпознаваем глас зад кадър на разнообразни проекти - от анимации до исторически поредици. Но дори това е достатъчно за вдигане на нивото на всяка продукция, в която Фрийман участва. Неговата история е автентичен пример за постигането на “Американската мечта”. Тръгнал от дъното, той се изкачва на върха и се задържа там...

Фрийман се ражда през лятото на 1937-а година в Мемфис в семейството на Морган Патърфийлд Фрийман - бръснар, починал през 1961-а година от цироза на черния дроб и Майми Една, която тогава работи като чистачка. Семейството често се мести по време на детството му, първо в Грийнуд, Мисисипи, Гери, Индиана и накрая в Чикаго, Илинойс. Актьорският си дебют той прави още на 8 години, играейки главна роля в училищно представление.

През 1955-а година изоставя обучението си в “Джаксън Стейт Юнивърсити”, и става механик във Военновъздушните сили на САЩ. В началото на 60-те години Фрийман се мести да живее в Лос Анджелис, Калифорния и работи като писар в “Лос Анджелис Комюнити Колидж”. По-късно живее в Ню Йорк и работи като танцьор. Прави театралният си дебют през 1967-а година в пиесата The Niggerlovers, където си партнира с Вивика Линдфорс. Произведение с подобно заглавие е невъзможно в политическия коректния климат на Западния свят днес.

По-късно Морган участва в мюзикъла “Хелоу, Доли” през 1967-а година, заедно с Пърл Бейли и Къб Калоуей, В началото на 80-те години Фрийман започва да участва в по-големи филми, но във второстепенни роли. Големият пробив идва с образа на шофьора Хок във филма “Да возиш мис Дейзи” и на сержант Ролинс във филма “Слава” през 1989-а година.

През 1994-а година Морган Фрийман се затвърждава като звезда и актьор от световна класа с ролята на Ред в драмата “Изкуплението Шоушенк”. През 90-те той прави хит след хит - “Робин Худ: Принцът на разбойниците” (1991), “Седем” (1995), “Смъртоносно влияние” (1998), в който играе президента на САЩ, и в екранизациите по романите на Джеймс Патерсън - “Завръщането на паяка” (1997) и продължението от 2001-а - “Целуни момичетата”, където се въплъщава в ролята на агент Алекс Крос.

След три номинации за “Оскар” (1987, 1989 и 1994) през 2005-а година печели наградата на Академията за поддържаща роля в драмата на Клинт Истуд “Момиче за милиони”.

Морган Фрийман си остава един от най-класните актьори и разказвачи, а гласът му е станал синоним на авторитет и усещане за приключение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети