Морето не е само плаж

Културна дискусия събра писатели и депутати

Ценителите на литературата отдавна признават, че едно от най-стойностните издания за родните писатели е сп. „Море”, издавано в Бургас. Естествено то има достоен съперник във Варна – сп. „Знаци”, издавано от Елка Няголова. Общинските ръководства в тези най-представителни морски градове очевидно осъзнават необходимостта от постоянна подкрепа за художественото слово. Като изключим Пловдив, почти никъде в страната няма качествена литературна периодика. Появяват се само регионални литературни притурки или алманаси, излизащи епизодично – понякога през година.

Какви са проблемите пред редакторите и издателите на подобни елитарни по дух и полиграфия издания? Всички ги знаем: липсата на достатъчно финансиране от държавата и от общините, липса на рекламодатели и съответно – незаинтересованост от широката аудитория. прекалено много графомани на литературната нива, които атакуват редакторите. Да не забравяме, че у нас официалната статистика е отчела над 10 000 публикуващи поети, което ни нарежда на първо място в света по брой на поети на глава от населението! Трудно е да се подбере актуално съдържание и едновременно с това да се обърне внимание на класиката, на световните образци и на другите изкуства. На всички тези въпроси се опитаха да отговорят редакторите на сп. „Море” Иван Сухиванов и Росен Друмев, които представиха в Културния център на Софийския университет акценти в работата, мисията и постиженията на това знаково за българската култура издание. Събитието се водеше от доц. д-р Йордан Ефтимов, който е член на редакционната колегия заедно с проф. Светлозар Игов, проф. Михаил Неделчев, Боян Ангелов (председател на СБП) и поетесата Роза Боянова. „В страниците на това списание един бургаски автор застава редом до един световен писател (напр. Збигнев Херберт) и се чувства световен автор. Това е напълно естествено. „Море” няма излъчване на провинциално издание, въпреки че съществува един натиск да се промотират бургаски автори. В него се правят всякакви експерименти. Този брой 1 е с уникално оформление – на предната корицата виждаме скулптура на Венцислав Занков, а на задната тя е снимана в гръб. Изданието е променило коренно подредбата – не започва с текст, а с 16 страници цветна вложка с изображения на неговите скулптори. Имаме нужда от такова обръщане на традиционната хронология. Помислете как започват новините по централните медии у нас? Първо чуваме ужасяващите новини, после ни съобщават какво се случва в политиката и в икономиката, следва спортът и чак тогава виждаме нещичко от културата. Как да направим така, че културата да бъде приоритет? Редно е списание „Море” и други литературни трибуни да се представят в централните медии. Ако съпоставим няколко книжки на „Море”, ще видим, че това е едно плуралистично списание, което не поддържа само един естетически възглед, една платформа или едно лоби в литературата. Това би трябвало да отчетем като абсолютен успех.”

В последвалата дискусия се включиха три народни представителки от ГЕРБ: Диана Саватева, Ивелина Василева и Ася Пеева. Те определено изразиха своята подкрепа за писателската гилдия и обещаха, че ще направят всичко възможно за ново отношение на депутатите към проблемите на културата. Крайно време е да се промени този срамен 0.5% от Държания бюджет за българската култура и той да стане 1%. Диана Саватева (зам.-председател на Комисията по култура в Народното събрание) каза: „Аз съм ваш съюзник, нека списанието стигне до много хора, които имат нужда да го прочетат. Няма нищо по-тъжно от книги и списания в пакети, залежаващи в редакциите. Затова сп. „Море” се подарява, а не се продава, а община Бургас дава пример какво трябва да е отношението към духовните ценности.”

В дискусията се включиха още писателите Нели Лишковска, Цвета Делчева, Тодор Николов.

В бр. 1/2017 на сп. „Море” могат да бъдат прочетени произведения от световни поети като У. Б Йейтс и  У. Х. Одън, най-новите поетични творби на Кристин Димитрова, Петър Чухов, Константин Трендафилов, Стефания Цанкова, Георги Гаврилов, Людмил Симеонов, както и проза от Деян Енев, Радослав Парушев, Иглика Дионисиева, Цвета Делчева, Борислав Гърдев, Хюсеин Мевсим... Очакват ви още отзиви за книги, интервюта, есеистика, обзорни статии от водещи литературни изследователи като проф. Александър Кьосев, проф. Елка Димитрова, доц Ани Илков, доц. Пламен Антов и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура