Морето цъфна в странно синьо

Явлението е засечено край Царево, промени има и край Поморие

Морето се обагри в странен цвят, а необичайното явление се засилва постепенно от седмица насам. Водата е мътна и призрачно синкава - „като мъгла“,казаха рибари от Царево, които се обадиха на „Труд“ за аномалията. Дългогодишният морски вълк Георги Пейчев обясни, че според него, става дума за водорасло, което има странен цъфтеж.

В подкрепа на думите си той приведе и факт: след 2 метра дълбочина в морето почти нямало видимост. От бистро и прозрачно, изведнъж помътнявало и ставало "като мъгла". Това се потвърдило и от наблюденията на няколко негови колеги, които влезли да се изкъпят и се опитали да се гмурнат надолу към дъното.

Според риболовците, морето обикновено отразява цвета на облаците. Сега обаче със сигурност не те били причина за странния цвят.

Че водата е мътна потвърдиха и рибари от Ахтопол. "Морето има приятен резедав цвят, а водата е мътна. Може би бързата промяна на температурата е причината за това или пък течения, защото още е малко рано да цъфтят водораслите. Но пък кой знае,компетентните органи да кажат", коментираха те.

"Хората са притеснени, че морето наистина е мътно. Преди няколко дни имахме сигнал за мътно петно в Поморие, с кафеникав цвят. Извършихме проверка и анализите от пробите на водата показаха, че няма замърсяване. Най- вероятно промяната в цвета се дължи на цъфтежа на водорасли." Това каза пред Труд г-жа Тонка Атанасова, директор на Бургаската екоинспекция /РИОСВ/.

С този факт бил запознат и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който бе на посещение по Южното Черноморие във връзка с пречиствателните станции и подготовката за новия летен сезон.

"Ако обаче замърсяването е навътре и продължава, добре е да бъдат сезирани както Морска администрация, така и Басейнова дирекция", каза още Тонка Атанасова.

Водата още е студена и няма сафрид, това е другото притеснение на морските вълци. Информацията им, че пасажите вече идвали от турските води, засега не се потвърждава.

Вероятно заради дългата и студена пролет, времето на миграцията също се променя. Докато преди години, пролетният сафрид се появявал по Гергьовден, или най-късно на 24- ти май, то миналата година, рибата дошла чак на 14- ти юни. И сега била на път да повтори сефтето си по същото време.

Ако я караме така, сафридът, който чакаме, вече трябва да наричаме не пролетен, а летен. Откриват плажовете, и той се появява. Просто чака по-топло време, без студени ветрове, окуражават се морските.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България