Морската Алма матер ще готви 40 студенти от Ангола за риболовен флот

На връх патронния празник на ВВМУ"Никола Вапцаров" беше открит нов факултет за обучението на чуждестранни студенти. В морската Алма матер се подготвят в момента 361 възпитаници от 14 страни-Гърция, Турция, Украйна, Румъния, посочи зам.-началникът по учебната част капитан I ранг Калин Калинов. В късна пролет се очакват 40 студенти от Ангола, които ще изучават тънкостите за работа в риболовния флот. Водят се преговори с Кувейт и Катар, които ще пратят студенти по корабоводене и инженерните специалности.

ВВМУ"Никола Вапцаров" чества на 7 декември 108 години от рождението на своя патрон и голям български поет. Племенничката му Мая Вапцарова отново трогна със словото си гостите на тържествената церемония. "В морето няма етикети, маски, предатели, диктатори, които да определят пътя на вълните. Вапцаров възприема и силно се привързва към тази абсолютна свобода, стреми се да я възпроизведе в живота", каза тя.

На тържествена церемония беше дадено званието "Почетен професор" на доц.Христо Смолянов, един от изследователите на златните открития и послания на предците ни от Варненския некропол, експерт по антитероризъм и автор във в."Труд"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони