Морски археолог изчезна безследно

Бившият шеф на Института по океанология при БАН проф. д-р Веселин Пейчев е в неизвестност от дни, съобщиха негови колеги. Следите на 57-годишния морски археолог, който до 17 януари оглавяваше единствената базирана във Варна структура на БАН, се губят от петък вечер.

Тогава той си тръгнал от института заедно с колегата си доц. Димитър Димитров. Двамата хванали автобус от кв. Аспарухово към центъра. "Професорът е слязъл на спирката на Червения площад, защото смятал да ходи на гости на дъщеря си в кв. Виница. Там не е стигнал, нито е ползвал обществен транспорт след това. Не си е вдигал телефона, който след 19,59 ч е бил изключен", обясни пред "Труд" председателят на Съюза на превозвачите Максим Петков.

Той разбрал за драмата, след като приятелката на Пейчев притеснена започнала да звъни на негови близки, защото не можела да влезе във връзка с него. "Професорът е зам.-председател на съюза, членува в още няколко обществени организации. Познаваме се отдавна, той е отговорен и дисциплиниран човек, никога не закъснява. Нямам обяснение, дано се намери жив и здрав", коментира Петков. Той придружил дъщерята на учения във Второ РУП, където подали сигнал.

В неделя за издирване е обявен 57-годишен мъж, но още не можем да огласим подробности, обясни пресаташето на варненската полиция Ивана Милева. Част от колегите на проф. Пейчев вече са били разпитани и бяха пестеливи в коментарите си. Казаха само, че са шокирани и не знаят той да е имал лични драми и врагове. Цялата 33-годишна професионална кариера на проф. Пейчев е преминала в института, като в момента той оглавява звеното по морска геология и археология. Максим Петков припомни, че като вр.и.д. директор на ИО миналата година професорът се пребори за 1,1 млн. лв. за ремонт на научно-изследователския кораб "Академик". После обаче обществената поръчка бе спряна и съдбата на кораба, с който учените наблюдават рибните запаси, качествата на морската вода и търсят древни находки по дъното потъна в процедурно блато.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България