Морски тюлен плаща 6,6 млн. долара глоба за разкрити факти около убийството на Осама бен Ладен

Морският тюлен Марк Бисонет трябва да заплати 6,6 млн. долара глоба на Пентагона заради разкрита секретна информация, свързана с убийството на Осама бен Ладен.

През 2012, само година след убийството на бен Ладен, Бисонет публикува книгата си „Нелек ден”, в която описва подробно секретната операция. Още тогава творбата разгневи американските власти.

Осама бен Ладен беше убит при операция на американските спецчасти в пакинстанския град Аботабад на 2 май 2011 г. Още същата нощ тялото му е било погребано в океана.

В книгата си, публикувана под псевдонима Марк Оуен, командосът опровергава доста писания за операцията. Той признава например, че не е имало никаква престрелка в дома на Осама, като най-издирваният терорист в света просто е бил застрелян в леглото му.

И до днес той отказва да сподели кой точно от екипа е дръпнал спусъка срещу издирвания близо десетилетие след атентатите на 11 септември лидер на Ал-Кайда.

Марк Бисонет е снимал трупа на Осама в леглото. През януари той се опита да постигне споразумение с властите да им предаде твърдия диск с фотографията, ако те снемат обвиненията срещу него.

Съдебната сага на Пентагона срещу командоса приключи с решение той да изплати 6,6 млн долара глоба за издаване на секретна информация и нарушаване на договора му с армията за конфеционалност.

Парите ще бъдат удържани през следващите четири години от приходите от продажби на книгата.

/БТВ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка