МОСВ отпуска средства за канализация на девет софийски квартала

Министерството на околната среда и водите ще отпусне средства за изграждане на канализационната мрежа на 9 софийски квартала, съобщават от министерството на околната среда и водите.

Средствата ще бъдат за кварталите„Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Гърдова глава“, „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“ „Бенковски“, „Орландовци“ и „Кремиковци“.

Първата крачка към подобряване на ВиК инфраструктурата в тези райони беше направена днес с подписване на договор между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на София Йорданка Фандъкова за извършване на регионалното прединвестиционно проучване (РПИП) на Столичната община. Проектът е на стойност 5, 2 млн. лв., като 4, 4 млн. лв. е размерът на безвъзмездното финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 “.

„Този проект полага основата на широкообхватна инвестиция в изграждане и рехабилитация на инфраструктурата на София. Той ще е на стойност над 400 млн. лв. Това е поредната стъпка в усилията ни София да се превърне един по-удобен и зелен град“, каза министър Ивелина Василева. „След като със средства по Оперативната програма беше преодоляна кризата с боклука и тя остана в миналото, сега ще се решат и тежките проблеми с ВиК мрежата“, допълни министър Василева.

Предстои разработване на РПИП, съпътствано с изготвяне на идейни проекти, цялата техническа документация, финансово-икономически анализи и други.

До момента МОСВ чрез Оперативна програма „Околна среда“ подпомогна изграждане на повече от 65 км ВиК мрежа на територията на общината. 350 млн. лв. бяха инвестирани в изграждане на Завода за отпадъци. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. Зелените отпадъци се превръщат в компост. Вече работи и инсталация за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища. С близо 215 млн. лв. от Оперативната програма беше подобрен и градският транспорт чрез купуването на 10 метровлака, 20 трамвайни мотриси и 126 автобуса, които изцяло отговарят на екологичните изисквания.

Министър Василева обобщи, че до момента са обявени процедури за 1, 3 млрд. лв., а догодина предстои обявяване на най-голямата от тях, тя е в сектор „Води“ за  над 1,5 млрд. лв. По нея ще може да кандидатства и Столичната община, след като подготви предложение на базата на регионалното си прединвестицонно проучване.

Кметът на София благодари за успешното сътрудничество. „В София беше изградено много, но то е недостатъчно, все още има населени места без канализация, а в центъра мрежата на места е на 100 години. Това изисква големи инвестиции, които общината не може да се позволи само с данъците на столичани“, каза Йорданка Фандъкова. „Днешният договор дава възможност да се подредят приоритетите и после да кандидатстваме за финансиране на строителни дейности. Ще са нужни и много средства за отчуждаване на терените. Подобни крупни инвестиции не могат да се случат  без партньорството между държавата и общината“, подчерта кметът на столицата.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България