Москва: Бойните кораби на САЩ в Черно море трябва да стоят далече от бреговете на Русия

Посещенията на американски бойни кораби в Черно море нямат нищо общо със сигурността на САЩ и са мотивирани от вътрешнополитически съображения, заяви руският сенатор Алексей Пушков, цитиран от Ройтерс. Той каза, че тези кораби трябва да стоят далече от бреговете на Русия.

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук", въоръжен с управляеми ракети, се насочи към Черно море вчера, "за да извърши операции, свързани със сигурността на корабоплаването и да съдейства за регионалната морска стабилност", гласи съобщение на военноморските сили на САЩ.

"Нашето пристигане в Черно море ще покаже възможностите за взаимодействие на ВМС при изпълнение на цели на общата сигурност, за да можем да действаме ефективно при бъдещи кризи или възпиране на агресия", заяви командващият офицер на "Доналд Кук" Матю Пауъл, цитиран от Ройтерс.

Руският Черноморски флот започна да следи движението на американския боен кораб, откакто той навлезе в района, съобщи Националният център за управление на отбраната на Русия, цитиран от агенция РИА Новости.

"Американски бойни кораби често посещават Черно море. Тези посещения нямат нищо общо със сигурността на САЩ", написа в Туитър Пушков, който е член на Комисията за информационна политика на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. "Тези кораби развяват техния флаг, изпращат ни сигнал и укротяват техните сенатори, които настояват да се изпрати цял боен флот в Черно море. Те трябва да стоят далеч от нашите брегове", заяви Пушков.

Според международната конвенция от Монтрьо американски бойни кораби могат да останат в Черно море за не повече от 21 дни, напомня руският Център за управление на отбраната, цитиран от РИА Новости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия