Москва върнала на Украйна повредени кораби

Снимка: Архив

Киев възмутен от състоянието на плавателните съдове

Свалили са и тоалетните, жалват се украинците

Трите украински военни кораба, които Русия задържа миналия ноември и ги върна във вторник тази седмица, са в много лошо състояние и не могат да се движат самостоятелно, заяви днес командващият Военноморските сили на Украйна вицеадмирал Игор Воронченко, цитиран от Ройтерс. Според него въведените в украински пристан вчера кораби са били влачени на буксир, развиват много малка скорост и практически не могат да се движат на собствен ход.

„Руснаците са ги съсипали. Свалили са дори плафоните, розетките и тоалетните. Ще покажем на целия свят варварското отношение на руснаците към тях”, заяви висшият военноморски офицер.

Русия залови буксирaт „Яни Капу” и артилерийските катери „Никопол” и „Бердянск” в района на Керченския проток през ноември миналата година. Те бяха предадени на украинската страна във вторник в неутрални води, на 30 км от нос Такил в източната част на полуостров Крим. Задържаните 24 украински моряци бяха обвинени в незаконно преминаване на руската държавната граница. През септември бяха освободени по силата на споразумение между Москва и Киев за обмен на задържани и осъдени.

Киев настояваше за връщането на корабите като жест на добра воля от страна на Москва преди четиристранната среща на върха за Източна Украйна на 9 декември в Париж, участието си на която потвърди онзи ден руският президент Владимир Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят