Москва и Скопие на нож след „руска намеса“ (обзор)

Заев: Русия да разбере, че нямаме алтернатива на НАТО и ЕС

Започна подготовката за преговори с ЕС

Русия трябва да си даде сметка, че няма друга алтернатива за Македония, освен пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Македонското правителство не само че иска да потвърди сътрудничеството с Русия, но и да го развие, заяви македонският премиер на пресконференция с еврокомисаря за добросъседство Йоханес Хан в Скопие, предаде МИА. Изказването бе направено по повод интервю на Заев за сайта “Бъзфийд”, в което той обвинява руски бизнесмен от гръцки произход във финансиране на антиправителствени протести в Македония. “Бъзфийд” на свой ред отбелязва, че въпросният бизнесмен Иван Савидис е сочен за близък до руския президент Владимир Путин.

Според Заев усилията на Савидис целят да възпрепятстват референдума за името, който е ключов за бъдещото членство в ЕС и НАТО. Интервюто му обаче предизвика остра реакция от страна на руското посолство в Скопие, което се възмути от “политически безотговорните сплашвания на гражданите с измислена руска заплаха” и “разпространяването на русофобия”.

В рамките на визитата на Йоханес Хан в Скопие бе даден официален старт на началото на процеса на скрининг и подготовка за стартиране на преговорите за членство в ЕС през юни 2019 г.

“Вратите на Европейския съюз са широко отворени за Македония, благодарение и на постигнатите договори за добросъседство с България и за името с Гърция. Но от вас зависи дали ще използвате това или не”, отбеляза Хан. На заседание на правителството, на което присъства и той, за главен преговарящ с ЕС бе назначен македонският вицепремиер Буяр Османи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят