Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС

Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Русия обяви, че ще обжалва решението на Апелативния съд в Хага, който задължи Москва да плати 50 млрд. долара на бившите акционери на ЮКОС.

Апелативният съд в Хага задължи Русия да плати над 50 млрд. долара на бившите акционери на енергийния гигант ЮКОС, който бе експроприиран от правителството в Москва в края на 2007 г., съобщиха руски медии.

Районен съд в Холандия отхвърли подобен иск към руската държава през 2016 г., но сега той е признат за законен. Адвокатите на Русия заявиха веднага, че ще продължат да защитават интересите є и ще обжалват пред последната инстанция - Върховния съд.

Сумата бе присъдена на партньори на Михаил Ходорковски през 2014 г. Акционерите твърдят, че руската държава е организирала атака срещу компанията и нейните бенефициенти с цел да я доведе до неплатежоспособност и да превземе активите й.

Русия опита да оспори правомощията на Апелативния съд изобщо да се занимава с това дело. Но в решението се казва, че правомощията произтичат от подписаната от Москва Енергийна харта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят