Москва отхвърли изводите от нови доклади за руска намеса в президентските избори в САЩ

Кремъл днес отхвърли като необосновани двата нови американски доклада, в които се твърди, че е имало руска политическа дезинформационна кампания в социалните медии, свързана с президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс.

В докладите, разпространени вчера от сенатската комисия по разузнаването, се казва, че опитите на Москва да помогне на Доналд Тръмп в кандидатпрезидентската му кампания през 2016 г. през социалните медии са били по-широко разпространени, отколкото се мислеше по-рано.

Организирани групи от руски тролове са работили, за да откажат чернокожи гласоподаватели, които традиционно гласуват за демократите, от участие в изборите и да "размият границите между истина и измислица", съобщава Асошиейтед прес.

В докладите на частни експерти се твърди, че намесата на Москва в изборите чрез социалните медии е включвала опити за разделяне на американците по расов и идеологически признак, предаде Ройтерс.

Кремъл многократно отрече всякаква намеса в политиката на САЩ, твърдейки, че обвиненията са част от политически мотивирана антируска кампания.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че не разбира какво се има предвид в доклада, защото в него има "общи претенции, обвинения, някои от които са ни напълно непонятни", предаде ТАСС. "Смятаме, че това са напълно необосновани твърдения", заяви Песков.

Той подчерта, че руската държава, руското правителство не е имало и няма нищо общо с някаква намеса във вътрешните работи на други държави, още повече с такива „абстрактно описани“.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа