Москва постави три условия за подобряване на отношенията с ЕС

Снимка: Архив

Заместник-министърът на външните работи Александър Грушко заяви, че има три условия, изпълнението на които ще гарантира подобряването на отношенията между Москва и Брюксел. Дипломатът ги изброи в интервю за РБК в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, пише “Известия“.

Първото условие е преминаване на Европейския съюз към по-ясна политика по отношение на Русия. Грушко припомни за петте принципа на взаимодействие с Русия, които са утвърдени през 2016 г. от върховния представител за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Те, както отбеляза представителя на Министерството на външните работи, не могат да бъдат наречени „стратегия или последователна политика към Русия“.

Второ-дипломатът нарече НАТО и неговия опит да включи Русия в системата за сигурност от времето на Студената война. „Това е абсолютно безсмислено занимание, когато няма реални заплахи в този регион, когато всичките рискове за сигурността се намират в южната периферия“, подчерта той.

На трето място, Грушко призова европейските държави да покажат по-голяма независимост и да се противопоставят на влиянието на САЩ по въпроси, свързани с отношенията с Русия.

Александър Грушко отбеляза, че дискусиите на Мюнхенската конференция са показали невъзможността да се създаде глобална система за сигурност без участието на Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа