Москва предлага мораториум върху ракетите

НАТО не вярва на руските гаранции

В Европа няма нови ракети на САЩ и НАТО, но има все повече руски

Русия заяви, че е предложила на САЩ да наложат мораториум на разполагането на ракети със среден и малък обсег, предадоха световните агенции. Инициативата на Москва е във връзка с официалното оттегляне вчера на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

„Предложихме на САЩ и на други държави членки на НАТО да обмислят възможността за налагане на същия мораториум върху разполагането на ракети с междинен обсег, като обявения от Владимир Путин”, заяви в интервю в петък руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Той настоя обаче да не се вярва на декларациите на НАТО, че алиансът няма да разположи такива оръжия.

Руското предложение към САЩ и НАТО да обявят мораториум на разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа не заслужава никакво доверие, защото Москва вече е разположила такива ракети, заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според него в Европа няма нови ракети на САЩ и НАТО, но има все повече нови руски такива. Генералният секретар на НАТО увери, че алиансът не иска нова надпревара във въоръжаването, но и че ще вземе мерки за сдържане на заплахата от руските ракети.

САЩ официално се оттеглиха в петък от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като обвиниха Русия, че е разработила забранена от договора ракета и че е нарушила договорните си задължения - твърдения, които Москва отрича.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа