Москва хока САЩ заради Сирия

Лавров: Вашингтон пречи на връщането на бежанци

Лондон спира подкрепата за враговете на Асад

Отказът на САЩ да вземат участие във възстановяването на Сирия има за цел да спъне връщането на сирийски бежанци в родината им, заяви вчера руският външен министър след среща с ливанския си колега Джубран Басил в Москва, предаде Ройтерс.

“Вашингтон е заинтересован от възстановяването само на онези части от Сирия, в които опозицията на президента Башар Асад е активна”, подчерта дипломат №1 на Русия.

Коментарът му бе направен, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон “слага край на нелепите 230 млн. долара годишна помощ за развитие” на арабската страна. “Вместо нас, Саудитска Арабия и други богати страни от Персийския залив ще поемат този ангажимент”, подчерта Тръмп.

На Басил Лавров обеща помощ за връщане на сирийските бежанци, които в Ливан наброяват по данни на ООН близо 1 млн. души. “Ливан не трябва да става заложник на бежанската криза”, посочи руският външен министър.

Британският в. “Таймс” написа вчера, че Лондон планира до края на годината да прекрати финансирането на опозиционни групировки в Северозападна Сирия, част от която остава под контрола на враговете на Асад. Фактор за решението е и скорошно разкритие на Би Би Си, че голяма част от средствата били разхищавани и дори попадали в ръцете на екстремисти. Освен това британските власти не вярвали, че опозицията ще издържи на натиска на подкрепяните от Русия правителствени сили на Дамаск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят