„Московска 33“ укрепва Царските конюшни

Главният архитект на София Здравко Здравков/ Снимка: Архив

Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Столичната община ще укрепи покрива на горялата лятото сграда на Царските конюшни, за да не се разруши, а не собствениците й, както се очакваше.

„За Царските конюшни имаме решение на комисията съгласно Закона за културното наследство, с което са задължени собствениците да извършат укрепителните действия. В посоченият срок не е пристъпено към действие и ние като Столична община ще изработим проект за аварийно укрепване и поставяне на временен покрив докато се намери решение с трайното укрепване на сградата“, обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Вероятно следващата седмица общинското предприятие „Софинвест“ ще каже колко би струвало създаването на временния покрив и ще може да се пристъпи към конкретни действия. Здравков съобщи и, че новият собственик на терените на Захарна фабрика иска да възстанови сградите.

Той обясни и, че нови стандарти ще променят облика на София. „Спрели сме се на стандарти за оформянето на фасадите в зона 2 около „Граф Игнатиев“ и цветови решения на растери на дограми, места за реклама. Искаме да създадем стандарти за настилките в града и за информационните елементи, шрифтове, цветови решения на градско обзавеждане, както и за монтажите на климатици“, каза арх. Здравков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България