Москов: Здравната система реагира адекватно на кризата

Хората от Хитрино, които са евакуирани, няма да имат проблем с доставката на лекарства или оказването на медицинска помощ. Това увери здравният министър в оставка д-р Петър Москов във Варна. На личните лекари в селищата край сринатото село е дадено указание да преглеждат всички негови жители, без да им искат документи, а аптеките са инструктирани да дават лекарства по здравна каса на хрониците без рецептурна книжка.

Дълбок поклон пред стотиците кръводарители, които се отзоваха и посетиха кръвните центрове в почивните дни, благодари Москов. Над 200 души са дарили кръв във Варна, още толкова в София, 170 в Шумен, 40 в Бургас, изреди министърът. След работна среща с шефовете на УМБАЛ Св. Марина проф. Валентин Игнатов, на ВМБ доц. Ивайло Въжаров, на Спешна помощ д-Мая Рашева и на Кръвния център д-р Жанина Йорданова министър Москов бе категоричен, че здравнато система е реагирала адекватно на кризата в Хитрино, а медиците са работили всеотдайно и прецизно.

Доказва го и подобреното състояние на част от най-тежко пострадалите, които бяха докарани в двете варненски болници. Една от пациентките в "Св. Марина" вече е в съзнание, диша самостоятелно, движи ръцете и краката си. Има риск за зрението на другата, която още е на командно дишане. В тежко положение остават мъж и жена във ВМБ, получили тежки изгаряния и дихателни увреждания от токсичните газове. Другите трима пациенти там обаче се подобряват бързо и вероятно още днес ще бъдат изведени от реанимацията и настанени в клиниката по термични травми.

Не очакваме да се наложи преместване на пострадали от шуменската болница във Варна, но има пълна готовност за бърза реакция при нужда, обясни Москов. Като член на кризисния щаб той бе категоричен, че няма информация, която да подкрепи версията, че терористичен акт е предизвикал адския взрив в Хитрино.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България