Моториститe: Съдийката, която пусна двойния убиец Бекташ, да излезе от скривалището си!

Хиляди мотористи се включиха вчера в националния протест срещу липсата на правосъдие у нас. Участници в различни мотоклубове се събраха пред съдебните палати в над 20 града и вдигнаха лозунги: „ Правосъдието да се върне у нас!“, „Не на масовата безнаказаност“ „Безнаказаността се нарича Недялка!“.

Втора седмица мотораджиите роптаят срещу съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд, която пусна под домашен арест турския гастарбайтер Фарук Бекташ, убил в катастрофа на 24 юли семейство на мотор - Бойко и Таня Бойкови. В крайна сметка Бекташ, чиито адвокати представиха договор за наем в България, не се яви на обжалването на мярката и се скри. По непотвърдена информация той напуснал страната. Издирват го безуспешно след промяна на мярката му в „задържане под стража.“ „Оставка за Недялка!“, „Съдийката да излезе от скривалището си и да дойде да обясни какво е направила!“,  скандираха мотоездачите.

Съдиите от Софийския окръжен съд (СОС) защитиха колежката си. В писмено становище те заявяват, че съдия Николова е в планиран годишен отпуск и това "по никакъв повод не произтича от намерението ѝ да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство".

"Считаме за неуместни опитите да се внуши, че съдия Николова страда от гузна съвест, непочтена е и иска да избяга", заявяват съдиите. Те подчертават, че Николова е част от състава на съда над 10 години, ползва се с авторитет, била наставник на младшите съдии и не са й налагани дисциплинарни наказания.

"Имаме самочувствието да заявим, че съдиите от СОС, в това число и Недялка Николова, са доказани професионалисти, опитни и почтени колеги, които желаят да работят в спокойна атмосфера, за да изпълнят основната си функция според Конституцията и закона - тази на арбитър", пишат магистратите. Те изказват съпричастност към скръбта на близките на загиналите Бойкови. И отбелязват, че Николова гледала мярката на турския гражданин, защото в последната седмица на юли била дежурен съдия. Относно определението й -  домашен арест за Бекташ, те пишат, че „до него се е стигнало, след като съдийката се е запознала с доказателствения материал“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право