Мохамед Салах - Фараонът

Огромна сума в размер над 1 милион долара дари футболната звезда Мохамед Салах за борба срещу коронавируса в своята родина Египет. Това не е първият щедър жест на нападателя, който с лекота не само вкарва голове, но и вади пари от джоба си за хора в нужда.

Опитайте да се сетите за някой известен египтянин! И нека да е от нашето съвремие, а не от учебниците по история, които започват с фараоните Рамзес и Тутанкамон. Ако поне малко се интересувате от спорт, няма как да не сте чували за Мохамед Салах. Той е почитан като съвременен фараон в Египет. Но не е от същата порода с българските “фараони” от началото на прехода. Защото футболистът на “Ливърпул” не краде парите на сънародниците си, а им дава от своите.

Щедрото дарение от 20 милиона египетски лири (1,17 млн. евро) за борба срещу разпространението на коронавируса в Египет е още едно доказателство, че в гърдите на един голям голмайстор тупти голямо сърце. Не за първи път Салах помага на хората в беда и очевидно няма да е последният. Дълъг е списъкът с добрите му дела. На негова издръжка живеят 450 от най-бедните семейства в родния му град Басуюн недалеч от Кайро. Редовно подпомага египетски футболисти ветерани с ниски доходи. В период на икомоническа криза през 2017 г. дава 300 000 евро безвъзмездно на правителството за най-неотложни социални разходи. В различни социални проекти, фондации и благотворителни прояви името му ненатрапчиво присъства сред дарителите.

За това колко е популярен и обичан Салах сред своя народ може да се съди от президентските избори в страната през 2018 г. Тогава пред урните се явяват 25 милиона гласоподаватели. Близо милион от тях задраскват двамата кандидати в бюлетината и написват на ръка името на футболиста. Ако той действително реши някой ден да се яви на избори, ще ги спечели като по времето на Тодор Живков - с 99,9%.

Засега обаче на Салах не му се печелят избори, а мачове и купи. Епидемията от коронавирус отложи за неопределено време историческата първа шампионска титла от 30 години, която неговият клуб “Ливърпул” очаква да вдигне в Англия. През миналата година обаче нападателят триумфира със своя отбор в Шампионската лига, в световното клубно първенство и във финала за суперкупата на Европа. Вече трети сезон египтянинът радва феновете (но и понякога им къса нервите с пропуски) на един от най-популярните клубове в света.

Статистиката му с екипа на “Ливърпул” е впечатляваща - 70 гола в 90 мача! 43 от попаденията си той вкарва в дебютния си сезон 2017-18 за “червените”, които го купиха за рекордните в историята си 42 млн. евро от “Рома”. Освен че веднага става футболист на сезона във Висшата лига, тогава има възможност да триумфира за първи път в Шампионската лига. Но напуска контузен и разплакан загубения с 1:3 финал срещу “Реал” след брутално действие на капитана на мадридистите Серхио Рамос. Контузията се отразява и на разочароващото му представяне на световното в Русия с националния тим н Египет, който се класира на мондиала инфарктно с негов гол в последната минута за 2:2 над Конго. Година по-късно обаче Салах е здрав и отново е на финал в Шампионската лига, в който вкарва от дузпа за победата с 2:0 над “Тотнъм”.

Пътят на Салах до митичния стадион “Анфийлд” в Ливърпул започва в покрайнините на 20-милионния мегаполис Кайро. Всеки ден малкият Мохамед пътува с окаяни автобуси по 8 часа, за да ходи на тренировки в първия си отбор “Араб Контрактърс”. Съдбата му се усмихва при участие в благотворителен мач между египетския олимпийски отбор и швейцарския “Базел”, който веднага го взима и талантът му изгрява. После Жозе Моуриньо го купува в “Челси” за 16 млн. евро. Салах обаче не пробива в Англия от първия път и отива в Италия - първо във “Фиорентина”, после в “Рома”. И когато през лятото на 2017 г. преминава в “Ливърпул”, кариерата му се изстрелва в небесата.

Египтянинът обаче остава земен човек. С добро го споменават мнозина, най-вече жителите на родния му град. Там знаят - когато някой има нужда от средства за хляб, за лекар, за сватба или за нещо друго - отиват при бащата на Салах. Защото неговият син има щедро сърце.

 

“Реал” е готов да го купи за 150 млн. евро

Преди футболът да бъде парализиран от коронавируса, Мохамед Салах бе спряган за потенциално ново попълнение на “Реал” (Мадрид). Твърдеше се, че Кралският клуб подготвя поредния си мегатрансфер и са заделени 150 милиона евро за привличането на египтянина от “Ливърпул” през лятото. Тази сума би го направила вторият най-скъп футболист в историята след Неймар (222 млн. евро). На 27 години Салах е в “златна” възраст за подобен ход и има всички предпоставки да блесне в Мадрид, където изпитват остра нужда от супернападател след раздялата с Кристиано Роналдо. Ако се стигне до такъв трансфер, “Ливърпул” ще реализира над 300 процента печалба от голаджията. През 2017 г. той бе купен от “червените” за 42 млн. евро от “Рома”. Неговото привличане спомогна за ренесанса на славния английски клуб под ръководството на германския треньор Юрген Клоп.

 

За него

Обичам този футболист

Салах е невероятен футболист с изключителни качества. В много аспекти на играта ми прилича на Меси. Обичам да го гледам, защото има изненада и импровизация в неговите действия. Заради футболисти като него хората отиват на стадионите и сядат пред телевизорите. Веднъж прочетох негови думи, че аз съм бил неговият идол. Това ме въодушеви!

Бразилският голмайстор Роналдо

 

Играе егоистично, не подава

Салах е играч от голяма класа. Неслучайно го сравняват с Меси. Наистина има някои прилики между тях, но има и разлики. Салах няма постоянството на Меси, добър у във вкарването на голове, но играта му е егоистична. Много често изпуска момента да подаде топката на друг и да направи асистенция. Салах е обсебен от мисълта той да вкарва, затова не подава.

Арсен Венгер, бивш треньор на “Арсенал”

 

Караме се, после се сдобряваме

Имало е моменти на обтегнати отношения между нас, но това е забравено. И двамата искаме да вкарваме голове и “Ливърпул” да побеждава. Той понякога предпочита сам да завършва атаките, вместо да комбинира. Случват се такива неща, може да се ядосаме. Приятели сме. Ако се скараме, после се сдобряваме. Това не се отразява на отношенията ни.

Садио Мане, нападател на “Ливърпул”

 

Уникален, фантастичен нападател

Запалянковците често говорят - Салах направил това, Салах направил онова. Да, той е в епицентъра на събитията. Понякога нещата не му се получават, но в много случаи се получават. Мога да споделя, че е уникален, фантастичен футболист. Взима топката сам срещу четирима защитници и вкарва гол. Често го критикуват без основание. Той не е егоистичен. Или поне не е по-егоистичен, отколкото трябва да бъде.

Юрген Клоп, треньор на “Ливърпул”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети