“Моцартовите празници” в Правец сътвориха уникално преживяване

Фестивалът обещава нови творчески експерименти в следващото си издание

ХIV-ят Международен музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец (12-15 юли) се превърна в празник за стотици почитатели на музиката. Създаден през 2003 г. и за седма година домакинстван от RIU Pravets Golf & SPA Resort, тази година фестивалът сътвори уникално преживяване, в което акцентът беше симбиозата между опера, танц и кукли.

Четирите фестивални дни и вечери бяха изпълнени със събития за всички възрасти, с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, сред които Калуди Калудов, Драгана Радакович (Сърбия) и Дарио ди Виетри (Италия). И тази година публиката на фестивала бе завладяна от „запазената марка” на форума - синкретичните спектакли с музика, театър, балет, мултимедия и кукли, които от година на година все повече изумяват със своята оригиналност.

Това бяха и последните „Моцартови празници”, подготвени от световната оперна прима Христина Ангелакова, която ни напусна през май, но завинаги ще остане част от наследството на фестивала. Вечерният съботен спектакъл реализира последната ѝ творческа идея - танцьори, певци и актьори пресъздадоха по три различни начина с думи, песен и танц образа на Фауст в спектакъла „Валпургиева нощ“ по музиката на Гуно и стиховете на Гьоте, под режисурата на Боян Крачолов и с хореография на Филип Миланов.

Специален гост на тазгодишните „Моцартови празници“ беше Марионетният оперен театър от германския град Линдау. В своя пръв гастрол в България трупата представи впечатляващи постановки на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт и балета „Лебедово езеро“ от Чайковски, които завладяха публиката с невероятното майсторство на актьорите-кукловоди.

«Гвоздеят на програмата» тази година бе постановката на «Турандот» на Старозагорската опера под режисурата на Огнян Драганов и Дарин Петков, претворила друга идея на Христина Ангелакова – опера с кукли и певци. Просторната площадка пред хотела и цялата фасада на сградата на «Риу Правец» бяха превърнати в естествен декор на спектакъла, който покори публиката с блестящото изпълнение на солистите Драгана Радакович, Дарио ди Виетри, Цветелина Василева и Юлиан Константинов. Зрителите се насладиха на уникален оперен експеримент, дело на международен екип (сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова; пластика Хзе Фу-Чен; художествено осветление Васко Лисичов), в който взеха участие и Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“ и Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“.

„Моцартови празници“ завършиха в неделя с реализираната мечта на оперния колос Калуди Калудов да помести действието на операта „Палячи“ в истинска среда – под шапитото на цирка. Постановката на Огнян Драганов осъществи брилянтно замисъла на големия тенор, извеждайки оркестъра на сцената в обкръжението на акробати и артисти.

Уникалното преживяване от „Моцартовите празници” остави почитателите на фестивала в очакване на нови изненади и творчески експерименти на брега на езерото в следващото им, 15-то поред издание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура