Мощите на Св. Пантелеймон пристигнаха у нас (СНИМКИ)

Днес по обяд пристигнаха мощите на св. Пантелеймон. На границата ни с Гърция Честната глава на светеца-церител бе посрещната от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим, съобщиха от Светия Синод.

Мощите се носят от архим. Евгений, игумен на светогорския манастир "Св. Пантелеймон" и братя на манастира. Иконата с образа на светеца е носена от монаси от светогорския манастир "Ксенофонт", където е и изрисувана.

На ГКПП "Кулата" всички служители на гранична полиция, както преминаващи граждани успяха да се поклонят на св. Пантелеймон и да изпросят неговата помощ и закрила. След като всички се поклониха Честната глава замина за София.

Утре в 09:20 ч. – Патриарх Неофит и духовенството ще посрещнат честната глава на св. вмчк и целител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон в столичния храм "Свети Седмочисленици”.

В този ден честваме паметта на св. Пантелеймон, но по древна традиция на 27 юли, когато е успението на свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се чества и паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен празник, но в този ден те се празнуват заедно.

По повод храмовия празник на столичния храм "Св. Седмочисленици” там ще бъде отслужена съборна света Литургия. Светините ще останат в храма за поклонение до 09:00 ч. на 29 юли.

На 29 юли в 9:20 ч. светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм "Св. Неделя”. Те ще остават за поклонение в храма през цялата нощ и ще напуснат храма в 09:30 ч. на 31 юли.

На 31 юли в 10:00 ч. - Посрещане на мощите в Руския храм-подворие "Св. Николай” в София.

На 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.

Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и за вярващите там по програма, утвърдена от Неврокопска митрополия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България