Мощи на Св. Климент Охридски са изложени за поклонение в София

От тази вечер мощи на Св. Климент Охридски са изложени за поклонение в катедралния храм „Св. Александър Невски” в столицата.

Те бяха пренесени с литийно шествие от сградата на Светия Синод и посрещнати от патриарх Неофит. Мощите ще останат за поклонение в храма, който ще остане отворен и след полунощ, докато има желаещи да се поклонят на светинята.

През настоящата 2016 г. се навършват 1100 години от успението на св. Климент Охридски. По този повод в страната ни гръцка църковна делегация начело с митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон ще донесе за поклонение честната глава на светеца, съобщиха по-рано от Светия Синод.

Мощите на свети Климент Охридски пристигат от гръцкия манастир "Св. Йоан Кръстител", който се намира на няколко километра от град Верия, близо до Солун. Той е древен монашески център известен и почитан както заради светците, живели в него, така и заради мощите на свети Климент Охридски.

Част от мощите на свети Климент Охридски се съхраняват в манастира "Св. Пантелеймон" в гр. Охрид, Македония. В България частици от мощите на светеца се съхраняват в едноименния храм в Пловдив, както и в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България