МО: Военновъздушните сили изпълниха поставените задачи с необходимата ефективност през 2017

През 2017 г. Военновъздушните сили като цяло изпълниха всички поставени задачи, включително и допълнителните, с необходимата ефективност и с високо ниво на безопасност на полетите. За нас това е основно изискване, защото нашата работа е свързана с висок риск. Това важи както за авиацията, така и за всички други родове войски на Военновъздушните сили – радиотехнически и зенитно-ракетни войски, логистика. Това каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков днес след проведения анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината във ВВС през учебната 2017 г., съобщиха от МО.

Той посочи ресурсното осигуряване като основно предизвикателство и подчерта, че достойното изпълнението на всички задачи е благодарение на усилията на целия личен състав и добрата организация, създадена от командирите на всички нива.

На годишния анализ на командира на ВВС присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, командири на формирования и военнослужещи от ВВС.

Наред с приоритетното изпълнение на задачите по охраната на въздушното пространство на Република България, личният състав на ВВС участва успешно във всички национални и международни учения, тренировки и подготовки, както и в изпълнение на задачи в помощ на населението и поддържа бойните способности, посочи в анализа генерал-майор Цанко Стойков.

Той открои успешното участие на личния състав на ВВС в многонационалното учение с висока видимост „Saber Guardian - 2017” и в международните учения и летателни тренировки: "Thracian Eagle - 2017", “Thracian Star - 2017”, "Thracian Spring - 2017“, “Thracian Summer - 2017”, “Balkan Dagger” "Ramstein Guard - 2017” "Blue Bridge - 2017“, “Green Bridge - 2017", “Collector’s Item - 2017”, “EAATTC - 2017-1”, “Balkan Spartan -2017” и "Saber Junction - 2017 “.

Командирът на ВВС отбеляза, че при тяхното провеждане е изпълнен широк спектър от съвместни задачи, с което са се повишили нивото на подготовката и оперативната съвместимост между участващите страни.

Освен в международни, личният състав на ВВС участва и в националните учения: „Въздушен щит - 2017”, „Шабла - 2017” , „Ответен удар - 2017” и „Черно море - 2017”, отбеляза генерал-майор Цанко Стойков и заяви, че основната цел в подготовката е повишаването на способностите, качественото и безпроизшествено изпълнение на задачите пред ВВС.

Командирът на ВВС очерта и основните направления за работа на ВВС през 2018 г. Той открои поддържането на войските на ВВС в състояние, гарантиращо ефективното изпълнение на мисиите и задачите, приоритетната подготовка на декларираните сили, запазването на квалифицирания личен състав, интензивната летателна подготовка на младия летателен състав за придобиване на способности и достигане на изискванията за приучване на нов тип боен самолет, ефективното участие в планираните за 2018 г. международни учения, тренировки и подготовки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България