Мръсният въздух - заради лоши пътища

Целогодишен замърсител на въздуха в София е транспортът и по-точно лошото състояние на пътната инфраструктура и пътната настилка. Това е един от изводите в одита на Сметната палата за общинските мерки за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Той обхваща периода от 1 януари 2010 до 31 декември 2015 г.

Резултатите от него показват, че има значително намаляване на средногодишните стойности на запрашаване, но нормата за опазване на човешкото здраве все още не е постигната във всички пунктове на измерване.

В началото на април Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди България за неспазване на директивата за качеството на въздуха. У нас нивата на запрашаване са най-високите сред всички 28 държави членки.

Източник на прах в столицата са още строителството и нередовното почистване на улиците. Друг замърсител са саждите от дизеловите автомобили и вредните емисии от изгаряне на твърди горива за отопление.

Ограничаването на тези източници на замърсяване не може да се реши само от Столичната община. Необходимо е да се предприемат действия на национално ниво, посочват от Сметната палата. Оттам са дали препоръки на Столичния общински съвет и към кмета, сред които са подобряването на контрола и определянето на персонални отговорности за изпълнението на мерките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България