МС спешно приема нова наредба за работата на ТЕЛК - овете

Снимка: Pixabay

Административният съд отменил старата, много хора са останали без трудово-експертна лекарска оценка

Нова наредба за медицинската експертиза, свързана с работата на ТЕЛК-овете ще одобри спешно Министерски съвет, след като днес тя бе приета на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, въпреки възраженията на част от работодателите, съобщи БНР.

От няколко седмици работата на ТЕЛК-овете е затруднена, заради решение на Административния съд, който отмени Наредбата, по която експертните лекарски комисии определят процента на нетрудоспособност на хората с повече от едно заболяване.

Пред БНР аместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков обясни, че ТЕЛК-оветe са изпаднали в ситуация, в която нямат законова база, на която да стъпят, за да определят процента на нетрудоспособност на хора с повече от едно заболяване. Това е забавило работата и е оставило много хора без трудово-експертна лекарска оценка.

"Давам си добре сметка, че пациентите, които са останали без експертна оценка, за тях и два дена е дълъг срок. Тези срокове ако са изтекли, трябва пак да се направят тези изследвания. Отнема технологично време за активизиране отново на тази наредба. Слава Богу, че експертите в Министерството на здравеопазването са го предвидили това и са спестили още един цял месец чакане на нашите пациенти", категоричен е зам.-министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве