Музеен шеф откри кресло на архонт в Никополис ад Иструм

Археолог откри част от кресло на главния архонт на древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Находката е на директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, който от години проучва античния обект.

"Това е каменна седалка от кресло, чиито крака са във вид на лъвски лапи. Креслото се е намирало в театъра и на него е седял архонтът или кметът на древното селище.Това е било почетното място", обясни пред "Труд" Иван Църов.

Този артефакт е изключително ценен, тъй като подобни находки са откривани изключително рядко и от източните провинции на Римската империя има намерени едва три-четири.

През последния археологически сезон Иван Църов, реставраторът Михаела Томанова и студентката от университетът Ковънтри Нина Колева са изследвали след 3-годишно прекъсване югозападния ъгъл на форумния комплекс. Той има перистил /б.а.колонада/ с те-образна форма.

"Там има над 100 запазени архитектурни детайла. Наложи се да наема кран, за да ги измести в страни и да се освободи теренът за проучванията. Детайлите бяха подредени върху скара, за да могат да бъдат заснети, измерени и при възможност да бъде оформена анастилоза. Това ще рече да бъдат повдигнати и експонирани на местата, където са стояли първоначално", разясни Иван Църов.

По време на тазгодишната експедиция, която продължила от август до октомври, са открити голям брой архитектурни детайли, както и фрагментиран надпис на гръцки език. Старинното послание тепърва ще бъде разчетено от специалист епиграф. Археолозите са попаднали и на монети от V век.

За последните археологичски проучвания от Министерството на културата бяха отпуснати близо 18 000 лева. Иван Църов казва, че древноримският град крие още много тайни и се надява и през идната година да бъдат осигурени средства за проучване на Българския Помпей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони