Музей "Етъра" кани мераклии да усвоят занаята мутафчийство

Етнографски комплекс Етъра. Снимка: Владимир Савов

Етнографският музей на открито „Етър” в Габрово обяви инициатива за обучение на мутафчии. След успешното обучение в бакърджийство и хлопкарство, екипът на културната институция продължава политиката си да съхранява българските занаятчийски традиции, с обучението в производството на изделия, изтъкани от козя прежда.

Курсът ще е безплатен и ще се проведе от май до август тази година в ЕМО „Етър“. В рамките на два до три месеца участниците в инициативата ще усвоят практически умения за изработване на традиционни за мутафчийството изделия. Най-добре представилият се ще стане част от екипа на габровския етнографски музей.

Мутафчийският занаят е бил един от най-добре развитите занаяти миналото, свързан с отглеждането на кози, от които единствено се доставя суровината за изготвяне на мутафчийските изделия.

Мутафчийството се развивало във връзка с разрастването на занаятите и търговията и оттам все по-широко използване на кираджийските кервани. Затова през Възраждането в няколко от най-големите средища на мутафчии са работели стотици майстори. В големи количества се тъкали мутафчийски чували и торби за пренасяне на различни стоки, конски колани и зобни торби за коне. Между тях са характерните и за Габровско големи прешови (чували за жито) и черги в естествените цветове на козината. Занаята бързо и катастрофално запада след Кримската война. Като производители на козиняви торби и пътеки една част от мутафчиите са просъществували и след Освобождението, запазвайки пословичното си трудолюбие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони