Музей „Етър” в Габрово организира конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“

Ръководството на Етнографския музей на открито /ЕМО/ „Етър” в Габрово организира конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“.Рубриката е посветена на 55-годишнината от създаването на културната институция.Предложените рецепти, илюстрирани със снимки ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на музея.

«В конкурса могат да бъдат представяни не само традиционни рецепти, но и такива, които са допълнени и осъвременени от участниците. Могат да бъдат предлагани и храни, по-различни от традиционната празнично-обредна трапеза на българите. Рецептите могат да бъдат както от населените места на Габрово и региона, така и от всяка друга част на страната”, обясняват етнографите.

Рецептата с най-голям брой харесвания ще бъде наградена. Интерес ще представляват и рецепти на местен диалект.

«За януари предлагаме рецепта за приготвяне на зрял боб със свински ребра. Гозбата е от с. Кръвеник, записана от Величка Илиева, уредник в музей „Етър“.

Необходими продути: 1/2 кг. зрял боб, 1 кг. свински ребра, 1 глава червен лук, 1 чушка, 1 морков, 1 домат, олио, сол, червен пипер, джоджен, девесил, магданоз. Бобът се сварява по традиционния начин. След като започне да се обелва, се посолява и се слагат чушката, морковът и доматът, нарязани на ситно. Всичко се запържва и се изсипва след това в тава, като накрая се поставят подправките. В тавата се нареждат свинските ребра, които преди това са запечени. Тавата с боба и свинските ребра се поставя във фурната и се пече до готовност”, споделят музейните уредници от Габрово.

Те уточняват, че българската национална кухня отразява традициите в храненето, утвърдени през над 13-вековната история на нашия народ, формирали се под влияние на различни фактори – географски и климатични, демографски, обичаи, бит, религия и култура, обществено-икономическо развитие.

«В миналото възможностите за използване на продукти са сравнително ограничени, както от годишните сезони, така и от хранителните навици на населението, свързани с традиционната празнична обредност», уточняват етнографите.

По време на теренни проучвания през годините специалистите от отдел „Бит и домашни занятия“ в музей „Етър“ успяват да съберат богат фонд от традиционни, но и малко познати рецепти от Габрово и селата в региона. Значителна част от рецептите са записани от участници в проведените кулинарни фестивали в музей „Етър“ през 2009 и 2010 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България