Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца

Изработените изделия за участие в конкурса "Мартеници от гайтан", който Етнографския музей на открито /ЕМО/ "Етър" в Габрово проведе през януари и февруари, вече са достъпни за всеки, който има интерес към българските традиции. Със средствата от тези мартеници ще бъдат подпомогнати деца със здравословни проблеми, тъй като постъпилите дарения ще бъдат предоставени от "Етър"-а на инициативата "Българската коледа".

Мартениците от гайтан, изработени за участие в конкурса, могат да бъдат взети от специално оборудвано пространство на Занаятчийската чаршия в музея.

Общо 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса. До 5 март се провежда базар, чрез който се набират дарения за благотворителната инициатива на българския държавен глава.

На 1 март авторите на класираните в конкурса червено-бели изделия ще бъдат наградени.

Мартениците от гайтан не са по-скъпи от масовите, които могат да бъдат закупени от различни търговски обекти.

Разликата е, че са направени от гайтан или гайтанът е включен като важен елемент за самата мартеница. Даренията, които всеки може да направи, за да помогне на дете със здравословен проблем и в същото време да се закичи с мартеница от гайтан, варират между 1 и 3 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България