Музей на водката събра 700 еликсира от цял свят

Експозицията в Каварна е втората в ЕС

Музей на водката е най-новата атракция в Каварна. Той е вторият в ЕС след Рига и бе представен дебютно на туристическо изложение във Варна. Експозицията съдържа 700 вида еликсири от цял свят и от следващата година ще влезе в туристическите маршрути по Северното Черноморие, обясни ръководителят на музея Игор Раскевич.

Според него най-ценният от историческа гледна точка експонат е френска водка от 1860 г. в бутилка от лиможки порцелан. Най-скъпото шише в колекцията идва от Москва. Струва 5000 лв., тъй като е инкрустирано с рубини и камъни Сваровски.

Сред интересните експонати са водка "Дон Кихот" в мях от кожа на носорог и най-добрата в света за 2016 г. канадска водка в бутилка с формата на череп. В музея има и черна британска водка, която ценителите непременно консумират с черен хайвер, обясни Раскевич.

Според него посетителите могат да видят молдовска "СССР", българска "Русе", както и богат набор от водки на най-големия в света производител - Русия. "Противно на всеобщото мнение обаче руснаците са едва седми по консумация на водка, а първенството държат норвежците.

Напитката е харесвана в цял свят. Официално оборотът от продажби годишно е 55 млрд. долара, а реално е двойно по-голям", обясни Раскевич. Историкът пристигнал в Каварна от Ню Йорк преди 15 г., за да гостува на приятели, но живописният морски град и гостоприемството на хората му харесали и загърбил Америка. Експонатите за Музея на водката в Каварна са събрани с помощта на 26 души от цяла Европа, които влизат в попечителски съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България